Feldiagnosticering av Addison?

Addison innebär kort
att binjurarna slutar att producera livsviktiga hormoner/mineraler. Kroppens immunförsvar attackerar även de egna organen.
Det finns tre olika typer av Addison; primär, sekundär och a-topisk.

Den primära innebär att hela binjurarna har slutat fungera. Det är också här hunden brukar hamna i kris. Natrium/kaliumvärdena är för låga.
Den a-topiska innebär att delar av binjurarna har slutat fungera. Hunden har ännu inte hamnat i kris men oftast utvecklas denna till en primär addison under loppet av några år. Natrium/kaliumvärdena är normala. 
Den sekundära innebär att hypofysen inte klarar att reglera och styra binjurarna. Natrium/kaliumvärdena är normala.

Addison är en svår sjukdom att diagnosticera. Den är diffus och de olika symptomen kan ibland tyda på eller vara andra sjukdomar.

Symptomen kan variera,
vissa hundar har alla, andra har bara några få och de kan även komma och gå i perioder:
Matvägran, kräsen, orkeslös, slö i perioder, diarre eller kräkningar, muskelsvag, darrningar i bakpartiet, svårt att lägga på sig hull/muskler, magsmärtor, långsamma hjärtslag, svag puls och hamnar oftast i chock s.k. addisonkris.

Addison diagnosticeras
med en så kallad ACTH-stimulering. Där mäter man natrium/kaliumvärdena samt kortisolvärden. Testet går till så att man lämnar in hunden, man tar ett blodprov, sprutar in kortisol och efter två timmar tar ett nytt blodprov. Om hunden inte har addison så har kortisolvärdena förändrats i blodet. Om det inte hänt någonting eller reaktionen är oerhört liten -> 30 så har hunden troligen addison. Något man ska vara medveten om är att vissa typer av kortison kan påverka resultaten.

Att få höra orden i slutet på oktober 2008, "provsvaren har kommit - det är Addison." De orden ställde allt på sin spets.
Alla miljoner frågor som man hamnar med, oavsett hur mycket kunskap man har om sjukdomen innan så ställs allt på sin spets när det är ens egen hund det gäller. Det har varit en lång resa med många kringelikrokar innan vi hittade rätt.

Eros Sjukdomshistoria
Eros har i perioder framför allt matvägrat, han har haft svårt för att lägga på sig hull/muskler, han har varit orkeslös och slö i perioder. Däremot så har han sällan kräkts eller varit dålig i magen. När man varit i kontakt med vissa veterinärer så har de sagt att "det är ju en pudel, de är sådana".

NEJ säger jag,
 om hunden inte äter som den ska så är någonting fel. Dålig aptit och matvägran är tecken på att något är fel.

Eros tog en massa prover första gången i januari 2007.
Inget onormalt; Natrium/kalium normalt. Veterinären skickade hem oss med uppmaningen att sluta skämma bort hunden eftersom han inte riktigt ville äta.

Fler prover i maj/juni/juli 2007
eftersom maten fortfarande krånglade i korta perioder. 
Inget onormalt; Natrium/kalium normalt. De eosinofila blodkropparna var dock höga vilket tydde på parasiter. Avmaskning och inga problem under en period sedan. 

Prover tagna under våren 2008.
Inget onormalt; natrium/kalium normalt. Tonsillerna var dock fula. Antibiotika och avmaskning.

Nya prover igen i juni/juli 2008
den här gången med ACTH-stimulering eftersom jag inte gav mig på att något är fel. Eros ville inte äta och var slö. Inget onormalt; Natrium/kalium normalt.
 Tonsillerna återigen fula och de togs bort samtidigt som gastroskopin. Magkatarr konstaterad. 20 mg Kortison insatt första gången i augusti senare tillsammans med Losec för att få bukt med magkatarren. Drastisk skillnad på honom vid första veckorna med kortison men vid uttrappning av kuren så kom symptomen tillbaka.

Nya prover igen oktober/november 2008
eftersom Eros matvägrade och nu mer eller mindre tynade bort. Sov större delen av dygnet och knappt ville göra någonting.
ACHT-stimuleringen visade den här gången låga kortisolvärden som inte riktigt reagerade på stimulansen. Natrium och Kalium fortfarande normala men natrium aningens högt. Eros ska vid den här tiden äta mellan 10-20 mg prednisolon/dag. Losec vid behov.
Diagnos sätts som A-topisk Addison i slutet på oktober 2008 av veterinären då värdena efter ACTH-stimuleringen inte höjdes.

Att vid denna tid få höra orden - "det är Addison" kändes både som en lättnad och som en sorg.
Lättnad för att äntligen? få veta vad som är fel och vad som är tokigt med Eros. Sorg därför att vi insåg att livet aldrig mer skulle bli sig likt med Eros

Nya prover tagna i januari 2009. 
090115 Natrium aningens högt men kalium helt normalt. Prednisolondosen skulle sänkas framöver (ligga mellan 5-10 mg pred/dag) för att se om biverkningarna, att hans päls blir skörare och tunnare försvinner. Hans hull och ork är däremot mycket bättre än i november men det går fortfarande lite upp och ner beroende på dagsform. Han vill dock fortfarande inte äta ordentligt. Mycket glädjande är dock att han studsar och leker lite grann igen och bjuder själv upp matte till lek. Byter veterinär av olika anledning.

Nya prover igen i april 2009.
Kortisonet sänkt och Eros värden blir bara bättre och bättre. Vi har bytt veterinär (addisonspecialist) och den nya veterinären föreslår uttrappning av kortisonet för att se om det verkligen är Addison som Eros har eller om det bara är en riktigt envis och fördjävlig magkatarr eftersom han fortfarande krånglar med maten. ACTH-stimulering och dess resultat kan lika gärna vara ett falskt värde eftersom Eros åt stora mängder kortison under fyra månader före ACTH-stimuleringen och bara var utan kortison i knappt en vecka innan stimulering. (Ska vara kortisonfri minst en månad egentligen!) Eros äter nu Andapsin (magsårsmedicin) tre gånger om dagen i samband med mat. Trappar ut kortisonet mycket försiktigt eftersom han nu ätit kortison sedan juli 2008.

17 Maj 2009
Eros tog sista dosen kortison den 8 maj.
 En vecka senare så är han glad, äter som han ska och leker hela dagarna tillsammans med Wille. Nu håller vi tummarna för att han klarar det här...

22 juni 2009
Nya prover tas och ACTH-stimuleringen görs om.
Eros har fram till nu varit pigg, glad och livet leker enligt honom. Hans päls börjar kännas någorlunda normal igen och han har lagt på sig lite muskler.
Han vill träna, han vill göra saker och studsar av glädje bara för att livet är så jätteroligt!

24 juni 2009
Provsvaren inkommer: Eros värden är helt normala och ACTH-stimuleringen visar att han har INTE Addison!
Det känns jätteskönt att få det beskedet. Det innebär att han har en magkatarr som är lättare att hantera än eventuell Addison. Dock är han fortfarande betraktad som sjukpensionär eftersom han är känslig för förändringar. Han får göra det han vill, när han vill. Om vi har lärt oss något längs vägen så är det att Eros får bestämma takten. Det har varit en låååång resa med olika veterinärer och människor som sagt sig veta saker men som sedan visat sig inte stämma. Om man inte kan lita på veterinärerna, vem ska man då lita på?

25 september 2009
Eros äter fortfarande Andapsin vid matdags även om det fuskas ibland utan problem. Har hittat ett färskfoder som han klarar bra och varierar det tillsammans med torrfoder. Eros äter nu gladeligen 3 gånger dagligen, väger lite drygt 22.5 kilo och mår bra. Han får spåra vilket han älskar och kommer få vara eftersökshund till husse under jakterna. Hans päls har blivit aprikos igen- tro´t eller ej, dock är den fortfarande ganska hård i strukturen. Men huvudsaken är att han i dagsläget mår bra. Han rejsar dagligen, leker och uppfostrar slyngeln Wille. 

16 november 2009
Eros mår riktigt bra. Han har ett bra hull, väger kring 22.5 kg. Krånglar med maten ibland men äter oftast utan problem. Äter fortfarande andapsin. Är pigg och glad. Har varit med husse på olika jakter och klarar det utan problem. Ett år senare så mår Eros bra och orkar vara med på mängder av aktiviteter. Han har ett bra hundliv och kommer fortsätta få ha det så länge han mår bra.

20 oktober 2011
Eros är nu efter två år nere på en dos andapsin om dagen och vi funderar på att trappa ner helt och se hur det går. Han äter fulla tre mål om dagen och väger 23.5 kg. Är mycket pigg och glad och jagar glatt med husse på olika jakter. Uppfostrar de två slynglarna och älskar att ligga i soffan tills jaktkläderna dras på. Han har ett gott liv.
 

Datum
 
Natrium
ref140><154
Kalium
ref 4,0><5,4
Kortisol
ref 104><119
Övrigt
 
2009-06-22 148 4,4 115 ACTH-stim 34,8 ->279
22,3kg
2009-04-06 146 4,6 108 22,7 kg
2009-01-15 159 4,6 24,2 kg 
2008-11-11 160 4,7 118 24 kg 
2008-10-21       ACTH-stim 17 ->34
19.9 kg
2008-07-28 149 4,3 118

ACTH-stim 43 -219
23 kg

2007-05-08 151 4,6 53 Parasiter- avmaskad
         
         Bra länkar
 om ni vill läsa mer är:
http://www.addisonhund.dk

http://www.addisondogs.com/


PDF-dokument
Addison- what every poodle fancier should know

hypoadrenokorticism hos storpudel SLU-uppsats